top of page
  • novatore

Met je mobiel laten zien dat je ‘coronavrij’ bent

Afgelopen maanden heeft Novatore samen met Plamo en Sphereon voor een klant een mobiele oplossing gerealiseerd voor digitale identificatie. Het gaat om een app waarmee veilig en met bescherming van de privacy een identiteitspas kan worden ´geladen´ op een mobiele telefoon. Dezelfde technologie is met een kleine aanpassing geschikt om, ook weer met inachtneming van de privacy van de eigenaar, aan te tonen dat je vrij bent van het coronavirus. Bijvoorbeeld vanaf het moment dat je een negatieve testuitslag krijgt, of in de nabije toekomst nadat je gevaccineerd bent.


Digitaal certificaat

De essentie van de oplossing is dat je als burger na een negatieve coronatest of vaccinatie via een QR-code een digitaal certificaat kunt uploaden in een speciaal daarvoor ontwikkelde app. Deze zogeheten verifiable credential heeft een bepaalde geldigheid, afhankelijk van de vraag of het een negatieve test of een vaccinatie betreft. Daarmee kan je tegenover derden aantonen dat je ‘beschermd’ of tenminste niet geïnfecteerd bent.


Toegang tot restaurant of festival

In de praktijk komt het erop neer dat mensen met deze app op verzoek een unieke, eenmalig te gebruiken QR-code en foto tonen waarmee op een site van het RIVM of de GGD is te verifiëren of iemand inderdaad recent getest of gevaccineerd is. Bijvoorbeeld bij de ingang van een restaurant of festival.

Voordeel van deze oplossing is dat het niet nodig is om persoonlijke gegevens op te slaan in een centrale database. Het digitaal certificaat is op unieke wijze gekoppeld aan de app en de daarin opgeslagen profielfoto en staat uitsluitend op de telefoon. Aan de hand van die foto kan de eigenaar aantonen dat hij de houder is van het digitale certificaat. Geen fysieke polsband dus, die in China wordt voorgesteld, maar een digitaal bewijs dat je ‘coronavrij’ bent.


Privacy

Zo’n digitaal bewijs vraagt om waarborgen als het gaat om privacy. Rekening houdend met de ethische kanten aan de registratie van persoonlijke gegevens, moet het bijvoorbeeld mogelijk zijn om zelf de app of de foto eenvoudig te verwijderen als je dat als gebruiker wenst.


Samen met onze partners ontwikkelen we graag deze en vergelijkbare oplossingen om de coronapandemie eronder te krijgen. Tegelijkertijd zijn we door de opgedane kennis en ervaring goed in staat om overheden en andere organisaties hierover te adviseren en te beoordelen of anderen de privacy van burgers net zo goed beschermen als wij.76 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page