top of page
  • novatore

Samen kun je meer dan alleen!

Bijgewerkt op: 30 sep. 2022

Trainingsstage: meer dan alleen hard trainen

Er wordt mij regelmatig gevraagd waarom ik als topsporter op trainingsstage ga. Er zijn vele redenen om op trainingsstage te gaan, maar vaak leg ik uit dat het een combinatie is van training op hoogte, in de warmte en de volledige focus op het sporten.

Toch gaat een goede trainingsstage verder dan dat – en levert die ook meer op. Je zou zelfs de connectie kunnen met maken met het bedrijfsleven. Ik leg jullie graag uit waarom!


Wie ben ik?

Maar eerst, wie is deze topsporter? Ik ben Maureen Koster, 29 jaar en ik doe nu ruim tien jaar aan hardlopen op het allerhoogste niveau. Al op zeer jonge leeftijd had ik de ambities om goed te worden in atletiek. En naarmate ik ouder werd, groeiden mijn ambities met me mee. Mijn droom om Nederlands kampioen te worden, verruilde ik voor deelname aan de Olympische Spelen. Deze droom werd werkelijkheid. In 2016 stond ik in Rio de Janeiro en representeerde ik TeamNL op de 1500 meter.

In de aanloop naar die Spelen, maar ook daarna, zette ik meerdere malen een trainingsstage in om nog beter te worden. En niet alleen ter voorbereiding op een toernooi, maar ook in de tijd van corona. Tijdens die periode heb ik trainingsstages gebruikt om mezelf te motiveren om te blijven trainen en niet op te geven.


Omgeving

In de afgelopen jaren heb ik me gerealiseerd hoe belangrijk het is om regelmatig van omgeving te veranderen. Bij de vorming van het huidige kabinet nodigde informateur Johan Remkes de politici niet voor niets uit voor een weekendje weg, op het landgoed Zwaluwenberg in Hilversum. Remkes haalde op deze manier de politici uit hun vaste patroon en omgeving. Het was een manier om de mensen los te krijgen. Dit was precies wat ik deed met mijn trainingsstage tijden de coronacrisis!

De natuur speelt daarbij een zeer belangrijke rol, het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat verblijven in de natuur stress wegneemt en je beter in staat stelt te concentreren. Heb ik even geluk dat de locaties van mijn trainingsstages stuk voor stuk prachtig zijn!

Nu snap ik heel goed dat je als ondernemer of werknemer niet met je bureau op de Veluwe kunt gaan zitten… Maar je kunt je werkplek wel vergroenen. En onderschat ook dat rondje wandelen in de pauze niet.


Samenwerken

Hardlopen is een individuele sport, aan de start sta je er alleen voor en tijdens de wedstrijd kun je enkel op jezelf vertrouwen. Toch heb je ook andere mensen nodig om het beste uit jezelf te kunnen halen. Je teamgenoten bijvoorbeeld. Deze onmisbare trainingsmaatjes motiveren je om tijdens de trainingen een extra tandje bij te zetten, ze zijn er ook voor je om je te ondersteunen als het tegenzit.

Op de werkvloer werkt het hetzelfde: als collega's onder elkaar vraag je om hulp bij bijvoorbeeld een lastige rapport of als je vastloopt. Je collega's zijn je teamgenoten, je staat er niet alleen voor!

Niet alleen binnen een sportteam, maar ook op de werkvloer kan soms sprake zijn van competitie. Dat hoeft niet altijd nadelig te zijn. Integendeel! Door nauw samen te werken daag je elkaar uit en motiveer je elkaar. Ik ben er van overtuigd dat je, als er goed wordt samengewerkt, meer kunt bereiken. Dat is goed voor het team maar ook voor de individuen daarin.


Bedrijfsuitje

Tijdens een trainingsstage breng je nog meer tijd door met je teamgenoten dan normaal. Je hebt meestal dezelfde verblijfslocatie en bent dus meerdere weken op elkaar aangewezen. Deze trainingsstages zijn ook de perfecte manier om je teamgenoten beter te leren kennen. Volop tijd om over andere belangrijke zaken in het leven te praten.

Ik denk dat dit soort momenten met je teamgenoten erg belangrijk zijn: hoe beter je elkaar kent, hoe sterker de band en hoe beter de samenwerking. Eigenlijk verschilt dit niet zo gek veel van het jaarlijkse bedrijfsuitje. Bedrijfsuitjes zijn niet alleen leuk en gezellig, ze versterken ook de onderlinge band. Uiteindelijk kan dit leiden tot een betere samenwerking en dus (nog) betere prestaties!


Zo zie je maar: bij het presteren op de atletiekbaan en op de werkvloer komen vaak dezelfde zaken kijken. Waar het voor mij enorm belangrijk is om in een stimulerende omgeving te sporten, draagt een stimulerende werkomgeving ook bij aan betere prestaties op de werkvloer. Ook samenwerken is een belangrijke succesfactor en dan maakt het uiteindelijk niet zoveel uit wat je doelen precies zijn. Samen kun je meer dan alleen!


32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page