Afgelopen week waren wij aanwezig bij het congres “De Toekomstgerichte Overheid 2023” bijgewoond. Overheidsorganisaties hebben een lastige opgave te vervullen als het gaat om toekomstgerichtheid. Er zijn vele trends binnen de IT-wereld, maar ook ontwikkelingen in de samenleving, wetsveranderingen en bijzondere crisissituaties als Corona, oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Maar boven dit alles is de maatschappelijke verantwoordelijkheid en leveren van kwalitatieve dienstverlening wat het zwaarst telt voor overheidsinstanties. Hoe kan je dan meebewegen in een tijd die steeds sneller lijkt te gaan, maar waar duizenden maatregelen en regels zijn waar je als overheidsinstantie rekening mee moet houden? Dit zijn en blijven moeilijke vraagstukken. Tijdens dit soort bijeenkomsten worden verschillende aanpakken en casussen doorgenomen.
Wat ons enorm heeft aangesproken is dat bij verschillende casussen vanuit een andere invalshoek gekeken kan worden. Met veel aandacht voor samenwerkingsverbanden en samen ontwikkelen. Vanuit de “De toekomstgerichte overheid 2023” was de laatste sessie toch wel de kers op de taart, waarbij in Denemarken en Noorwegen één infrastructuur is vastgesteld en verschillende overheidsinstanties gezamenlijk eenzelfde systeem hebben aangeschaft. Het doel was hierbij niet gericht op de dossiervorming die dan makkelijker kon plaatsvinden, maar volledig gericht op het kind dat in een probleemsituatie terecht was gekomen en geholpen moest worden. Hierdoor verbeterde de effectiviteit doordat ook de wensen van het kind vastgelegd worden en dat het complete dossier volledig overgedragen kan worden naar andere overheidsinstanties wanneer een kind verhuist
De kern blijft toch echt dat samenwerking cruciaal is als je voor grotere opgaven staat. Kijkend naar bestaande oplossingen die je mogelijk op een andere manier kan inzetten dan je eerst voor ogen had.
Maar ook nieuwe ontwikkelingen moet je niet uit de weg gaan. Verschillende casussen bij het congres lieten ook zien dat je beter al wel een pilot kan starten om nieuwe technologieën te beproeven, dan dat je in de afwachtende modus gaat staan. Kleine stapjes vooruit is beter, dan stilstaan en langzaam achteruit te glijden.
Komentáře